Allemaal "nuttige" quiltjes

In het voorjaar van 2016 werden op de Mariposa Maandbee allemaal "nuttige" quiltjes gemaakt, De resultaten zijn: een handige etui, de "alles bij de hand" voor over de armleuning, een placemat voor Pasen, een isoleer hoesje voor waterflesjes en ter vervanging van plastic tasjes een handige tas.

Alles bij de hand 3EtuisPlacematsTassenIsoleer zakje

Cassandra Creatief

Door: Petra Poels-Spreeuwenberg

Cassandra Creatief 2Hallo, wat leuk dat ik u hier mag ontmoeten op de website van Ada de Ruiter. Ik ben Petra Poels-Spreeuwenberg en woon in Castenray, hier heb ik een quiltwinkel, Cassandra Creatief, aan huis en geef ik cursussen. Als kind was ik al bezig met stofjes, gewoon wat knutselen of met de hand iets in elkaar naaien. Later toen mijn benen lang genoeg waren, om bij het pedaal van de naaimachine te kunnen, mocht ik achter de naaimachine van mam. Of ja, pedaal was het eigenlijk niet want waar ik het naaien op heb geleerd dat was een trapnaaimachine. Zelf de snelheid bepalen door het pedaal met je voet op en neer te duwen. Heel ouderwets en toch zijn tijd ver vooruit, want milieu bewuster kun je niet naaien.

Na wat omzwervingen, toch besloten om “het vak” in te gaan en van je hobby je beroep te maken. Dus ben ik naar een modevakschool gegaan in mijn vrije tijd, want ik werkte 40 uur in de week. Na 6 jaar alle vakdiploma’s gehaald, costumière-coupeuse-lerares. Ondertussen ben ik ook het diploma “mode detailhandel” gaan halen en in 1996 had ik de diploma’s op zak. De beroemde garage verbouwd en in september 1996, met het zweet op de rug, mijn eerste naaicursus gegeven. Wat waren die eerste lessen spannend voor mij. 

Dan kom je op een punt en wil je graag verder, maar hoe? Na heel veel ideeën, wilde ideeën en onuitvoerbare ideeën, opende ik mijn quiltwinkel, in dezelfde beroemde garage, nu alweer wat jaren geleden.

Cassandra Creatief 1  Cassandra Creatief 3  Cassandra Creatief 4

Ja, ja hiermee gooide ik mezelf, als het ware, in het diepe. Want op quiltgebied kon ik wel wat watertrappelen, want ik wist wat patchworken was, maar niet echt zwemmen. De winkel was een paar weken open toen Ada binnen kwam. Met haar deskundig quiltoog bekeek ze de winkel en vond de stoffen die ik had erg mooi. Samen wat gepraat en Ada vertelde dat ze quiltlessen gaf en als ik zin had kon ik komen. Dus ben ik bij Ada op zwemles euhh.. quiltles gegaan. Dat is ook alweer enkele jaartjes geleden en ik zit nog steeds bij Ada op les, altijd leuk, altijd leerzaam. Van daaruit ben ik ook zelf de beginnerscursus quilten gaan geven, deze stap was niet zo groot omdat ik al gewend was om les te geven. Maar de eerste lessen blijven spannend en je leert er altijd weer wat bij.

Nu is de winkel een volwaardige quiltwinkel, met een ruime keus aan mooie quiltstoffen, quiltartikelen, jelly rolls, boeken enz. Ik geef beginnerscursus quilten, naailes voor beginners en gevorderde, kindernaailes voor kinderen van 8 – 12 jaar en workshops.
Inmiddels heb ik zwemdiploma D maar ik ga verder met de zwemles want je kunt altijd wat leren, zeker op quiltgebied.

Bedankt dat u de moeite hebt genomen om mijn verhaal te lezen en hopelijk kom ik u eens tegen bij Ada of bij mij in de winkel.

De ”rood-witte”

Door: Carin Scherpenhuijsen

Al lange tijd vroeg zoonlief telkens of ik nou eindelijk ook eens een quilt voor hem wilde maken en dan het liefst in rode en witte kleuren. 

Het Amerikaanse Folk Art museum in New York heeft in 2011  350 rood witte quilts tentoongesteld tijdens de tentoonstelling “Infinite Variety: Three Centuries of Red and White Quilts”. Zie: http://folkartmuseum.org/exhibitions/infinite-variety-three-centuries-of-red-and-white-quilts/

Toen ik daarvan de foto’s zag was ik verkocht en wist ik, zo ‘n quilt wil ik ook maken. In februari 2014 de stoffen gekocht en het boek van Karin Pieterse “Patchwork Patronenboek”. Het kon beginnen: blokken uitzoeken. De meeste komen uit het boek van Karin, maar ook een paar die ik gewoon erin wilde hebben zoals bijvoorbeeld de windmolentjes en de zeilbootjes. En tijdens het maken van de blokken heb ik ook nog wel eens gewisseld. Blokken zijn # 30 cm groot en ik heb de blokken met de hand in elkaar gezet.  De sashing’s en de randen heb ik met de machine gedaan. 

Het maken van de quilt was een traject van steeds keuzes maken. Er lag tenslotte geen vast plan. De maat is zelfs nog op het laatst aangepast. Ook de rangschikking van de blokken , recht of op de punt, effen blokken ertussen of alles met een patroon. Het quilten heb ik handmatig in de “ditch” gedaan. En is daardoor eenvoudig gebleven. De randblokken heb ik wat extra lijnen gegeven. Al met al heb ik deze quilt met veel plezier en liefde gemaakt. Het was genieten. Op 5 december 2015 kon ik de rood-witte overdragen aan schoondochter en zoon. 

Rood Witte Quilt Carin Rood Witte Quilt Carin

PS. Heb heel veel kleurvangers gebruikt bij het wassen van de quilt, want “rood wil lopen” hoor.

Quiltblok van de maand december

Zo, hier is dan het laatste blok van onze serie van 12. Het is weer een leuke ster geworden (al zeg ik het zelf) die luistert naar de naam Snowbound. Als het zover is, heb je héél veel tijd om te quilten, zoek zelf de vertaling maar eens.

Verder wil ik de data voor het volgend voorjaar doorgeven, dan kun je die vast in je agenda zetten. Het plan voor volgend voorjaar is het maken van een aantal niet te grote gebruiksvoorwerpen, zodat je tijd genoeg hebt voor het maken van je quilt met de 12 (of meer) blokken. Ik lever dus elke Maandbee een leuk patroon aan, maar voel je niet verplicht die ook te maken. Ik zie graag de ster-blokken tot een mooie quilt groeien.

De data voor 2016:

      19 januari
      16 februari
      15 maart
      12 april
      10 mei

Steeds om 19:30 in de kleine zaal van De Hoefslag in Veulen

Weet je nog een andere quilter die misschien ook graag naar de Maandbee wil komen? Nieuwe enthousiaste quilters zijn van harte welkom.

Snowbound

Quiltblok van de maand november

Met het blok Vive la France zijn we bij het één na laatste blok van de serie. De naam zegt het al: dit is een vrolijk blok en november moet dan ook een vrolijke herfstmaand worden, met al die mooie kleuren buiten.

Vive La France

Nieuws

 • Allemaal "nuttige" quiltjes
  21-12-2016
  In het voorjaar van 2016 werden op de Mariposa Maandbee allemaal "nuttige" quiltjes gemaakt, De resultaten zijn: een handige etui, de "alles bij de...
 • Cassandra Creatief
  12-05-2016
  Door: Petra Poels-Spreeuwenberg Hallo, wat leuk dat ik u hier mag ontmoeten op de website van Ada de Ruiter. Ik ben Petra Poels-Spreeuwenberg en...
 • De ”rood-witte”
  19-12-2015
  Door: Carin Scherpenhuijsen Al lange tijd vroeg zoonlief telkens of ik nou eindelijk ook eens een quilt voor hem wilde maken en dan het liefst...
 • Quiltblok van de maand december
  19-12-2015
  Zo, hier is dan het laatste blok van onze serie van 12. Het is weer een leuke ster geworden (al zeg ik het zelf) die luistert naar de naam Snowbound....
 • Quiltblok van de maand november
  01-11-2015
  Met het blok Vive la France zijn we bij het één na laatste blok van de serie. De naam zegt het al: dit is een vrolijk blok en november...

OPMERKING! Deze webste gebruikt cookies

Als u de browserinstellingen niet wijzigt gaat u hiermee accoord Lees meer

Deze melding verbergen